Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x historische foto’s van heerlijke hofjes in Alkmaar

Door Merel Schut 17 mei 2020

In Alkmaar wemelt het van de hofjes en wat is er nou nog mooier dan de aanblik van deze vroegere woonvorm? Juist: historische foto’s van hofjes.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Huis van Achten in 1907

Indebuurt
Geen / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1001938.

Het Huis van Achten aan de Lombardsteeg werd in 1657 gesticht. Het is opgezet door Alkmaarder Johan van Nordingen de Jonge. Hij liet in zijn testament opnemen dat met het geld dat hij van zijn vader had geërfd, na zijn dood een ‘provenhuis‘ voor mannen gesticht moest worden. Religie mocht van hem geen rol spelen bij het opnemen van de bewoners. Leuk detail: twee beeldjes van oude mannen sieren nu nog de gevel. Het Huis van Achten is tegenwoordig alleen te bezichtigingen tijdens Open Monumentendag.

Het Wildemanshofje in 1986

Indebuurt
Berend Ulrich / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1012651.

Dit hofje aan de Oudegracht stamt al uit 1714 en je nog steeds kun je er rondwandelen. Het is vernoemd naar een van de rijkste Alkmaarders in die tijd: Gerrit Wildeman. Ook hij liet in zijn testament opnemen dat van zijn erfenis (na zijn dood) een ‘provenhuis’ gemaakt moest worden. Zo gezegd, zo gedaan. In totaal omringen 24 huisjes hier de binnentuin.

Hofje van Splinter in 1974

Elsinga, J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA011006671.

Dit hofje zit aan de het Ritsevoort, bij het voormalige ‘provenhuis’ van Margareta Splinter uit 1646. In het hofje zouden zo’n acht oudere vrouwen hebben gewoond. Het is tegenwoordig nog open voor bezichtiging.

Huis van Zessen in 1983

Indebuurt
Elsinga, J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1009691.

Dit is het oudste hofje van Alkmaar: het komt uit 1510. Het is te vinden bij de Schoutenstraat, maar alleen toegankelijk tijdens Open Monumentendag. Dirk Symonsz. van Boshuyzen liet in zijn testament opnemen dat na zijn dood, niet ver van de kerk, een huis voor zes oude mannen gebouwd moest worden. Dat werd Het huis van Zessen, waar alleen katholieke mannen mochten wonen.

Hofje van Bijlevelt in 1982

Indebuurt
Elsinga, J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA011002760.

Provenhuis Paling en Van Foreest in 1983

Indebuurt
Elsinga, J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1009708.
Dit hofje aan de Geest is gesticht in 1540 door Pieter Claesz. Paling en Josina van Foreest, toen zij nog leefden. Er kwamen katholieke vrouwen te wonen en later ook gereformeerde/hervormde bewoonsters. Je kunt hier tegenwoordig alleen een kijkje nemen tijdens Open Monumentendag.

Het Doopsgezinde hofje in 1974

Indebuurt
Elsinga, J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA011002805.

Dit hofje vind je aan de Koningsweg. Naast, zoals de naam al zegt, de Doopsgezinde Kerk. het hofje werd gebouwd in 1645 en bevatte acht woningen. Je kunt er een kijkje nemen tijdens Open Monumentendag.

Meer lezen:

Indebuurt

5 x clubben en barhangen: hier danste je vroeger tot in de late uurtjes in Alkmaar

Clubben of barhangen tot je er bij neervalt: ook Alkmaar heeft genoeg adresjes voor nachtvlinders. I...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.