Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alkmaars mysterie: dit is het verhaal achter die gekleurde paal bij barbershops

Door Merel Schut 23 mei 2020

Waarschijnlijk loop je de lokale barbershop in Alkmaar langs zonder ook maar een seconde stil te staan bij dat draaiende mechanisme aan de voorgevel. Je weet wel, die kapperspaal met rood, wit en blauwe strepen. Snappen we, maar daar brengen we graag verandering in.

Zo’n ‘zuurstok’ wordt ook wel een barbiersstok, barbierspaal of kapperspaal genoemd. Het in het oog springende object aan de muur is niet alleen om je aandacht te trekken – zeker als ‘ie draait – er zit veel meer achter.

Het verhaal gaat namelijk al terug naar de middeleeuwen. Toen hadden barbiers namelijk nog andere taken dan alleen het scheren van baarden en opfrissen van kapsels. Ze waren toen ook een soort medici, die tanden trokken en aderlatingen uitvoerden. Dat lezen we in een artikel van Valkenswaard Nieuws.

Dat aderlaten werd vroeger gedaan in de veronderstelling dat dit het middel was om ziekten en kwaaltjes te verhelpen. Dat deden niet alleen artsen, maar ook monniken en priesters. Barbiers en kappers hielpen hen door kleine en grote operaties uit te voeren wanneer zij handen tekort kwamen.

Voor die operaties werd verband gebruikt. Dat verband zat vaak vol met bloed en moest gewassen worden. Na iedere wasbeurt werd dit uitgehangen aan een witte stok van hout, zodat het lekker kon luchten. Door de wind verstrengelden de doeken, dat leek op een spiraal. Wat we ook lezen in het artikel is dat onder die ‘spiraal’ een wasbak stond, waaraan patiënten zich vastklampten. Niet alleen tegen de pijn, maar ook om de aders te laten opzwellen voor het aderlaten.

Spiraal

Oké, vraag je je af, hoe komt die spiraal dan in Nederland terecht? In Engeland werden chirurgen later verplicht om een rood-witte paal te gebruiken, de barbieren een blauw-witte. Deze regelgeving waaide vervolgens over. Waarom de barbiersstok tegenwoordig blauwe, rode én witte strepen heeft, is ons niet bekend.

Lees meer:

Indebuurt

Alkmaarse mysteries; zo ziet Alkmaar er aan de andere kant van de wereld uit

In de rubriek ‘Alkmaarse mysteries' lossen we elke week een Alkmaars raadsel op. Zoals het Zangfiets...

adv.