Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terugkijken: 5 x Alkmaar op televisie

Door Merel Schut 18 maart 2020

Het kan een grappige realisatie zijn als je een beetje gedachteloos voor de televisie zit met een kop thee en ineens een bekende straat of winkel voorbij ziet komen. ‘He, is dat niet in Alkmaar?’, vraag je aan degene naast je op de bank. Onze stad blijkt een geliefde plek voor televisie-opnames. We hebben een lijstje gemaakt van programma’s waarin Alkmaar figureerde. Gewoon, omdat het leuk is om terug te kijken als je het gemist hebt. Herken jij bepaalde plekken?

De Van Rossems in Alkmaar

Met stip op nummer één natuurlijk: Hier Zijn De Van Rossems. Vincent, Sis en Maarten van Rossem brengen in deze aflevering een bezoek aan de kaasstad. Ze beginnen bij De Waag en gaan naar het Stedelijk Museum. Met zijn drieën duiken de Van Rossems in de geschiedenis van het Spaanse beleg. In de Grote Kerk bekijken de broers en hun zus ook het orgel waarvan de Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen de deuren van de orgelkast schilderde. Sis vertelt over het Bloedwonder dat zich afspeelde in Alkmaar. Het Huis met de Kogel wordt natuurlijk ook bezocht. Tenslotte gaat het drietal nog naar Alkmaar Noord om meer te vertellen over de zogenaamde verkaveling van deze ‘bloemkoolwijk’.

Indebuurt
Het Huis met Kogel wordt ook bezocht door de Van Rossems.

In 35 minuten kom je veel leuke feitjes over de geschiedenis van onze stad te weten. De aflevering kun je bekijken op de website van de NPO.

Larissa en Jeffrey in Kopen Zonder Kijken

Inwoners Jeffrey en Larissa deden mee aan het RTL-programma Kopen Zonder Kijken. We zien hoe zij met zoontje Jax in Heerhugowaard wonen maar vanwege ruimtegebrek heeft het jonge gezin de wens om te verhuizen. Larissa koestert een liefde voor Alkmaar. Het team van Kopen Zonder Kijken gaat voor Jeffrey en Larissa in Alkmaar op zoek naar een authentieke woning uit de jaren dertig. Lukt het ze en kopen Jeffrey en Larissa hier uiteindelijk een woning zonder te kijken?

Een korte versie van de aflevering is te zien op YouTube. De volledige aflevering kun je kijken bij Videoland.

Ook Carla en Fred uit Alkmaar gingen onlangs op huizenjacht in Kopen Zonder Kijken. Het is een bewogen aflevering, die te zien is op Videoland.

Klassiek gevelpand in Binnestebuiten

In het NPO-programma Binnestebuiten wordt een kijkje genomen in een historisch pand uit 1546, midden in de stad. In De Kroon wonen Bas en Cheyenne en die vertellen meer over dit bijzondere pand. Volgens hen (en de drommen toeristen die voor de deur foto’s maken) is dit het mooiste gebouw van Alkmaar. Achter de woning ligt tot ieders verrassing een grote tuin. Nieuwsgierig geworden? Het huis ligt aan de Mient 31 maar je kunt op de website van de NPO de aflevering bekijken.

Binnenstebuiten nam ook een keer een kijkje in het Alkmaarse herenhuis van Nienke en Jeroen. Dat fragment kun je ook terugkijken.

Hannah en Peter in Help Mijn Man Is Klusser

Dit jonge Alkmaarse stel kocht een huis uit 1911 in de buurt van station Alkmaar. Met goede moed beginnen ze aan de sloop en verbouwing maar toen raakte Hannah zwanger. Na de geboorte van dochter Emma, komt de verbouwing tot stilstand. Presentator John Williams schiet het stel te hulp met zijn klusteam. De bovenverdieping wordt in deze aflevering flink onder handen genomen. Gaat het Hannah en Peter lukken om deze wooncrisis te boven te komen?

ANP
Presenatator John Williams (ANP)

De aflevering is te zien bij Videoland.

Joris’ Kerstboom op het Waagplein

Ben je een liefhebber van de wintermaanden en Kerstmis? Hoewel de vogels alweer vroeg fluiten en de zon zich weer wat vaker laat zien, gaan we toch nog even terug naar de feestdagen van 2019. Het programma Joris’ Kerstboom streek namelijk eind vorig jaar neer in Alkmaar. De kerstboom van presentator Joris Linssen levert prachtige, persoonlijke verhalen op. Passanten kunnen in de  namelijk iemand in het licht zetten door de naam van een geliefde in de kerstboom op te hangen. Ook in Alkmaar vormt de kerstboom het middelpunt van ontroerende televisie. Zo proosten drie Alkmaarders op het Waagplein op hun overleden vriendin en zus. Ze vertellen het verdrietige verhaal met een lach en een traan aan Joris Linssen.

Je kunt Joris’ Kerstboom terugkijken op de website van de NPO.

adv.