Een groen dak aanleggen: zo zit het in Alkmaar!

Groen dak
Foto: gemeente Alkmaar

Heb je er weleens over nagedacht om een groen dak aan te leggen? Er zijn genoeg voordelen: het staat vaak mooi en het bespaart kosten. Maar zijn er ook nog nadelen? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Goed om te weten: sinds 1 oktober 2021 kun je subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak.

Voordelen van een groen dak

Met een groen dak heb je ten eerste veel voordeel als het regent. Het regenwater wordt namelijk vastgehouden, dus bij een flinke bui vermindert de wateroverlast. Daarnaast kan een groen dak waardevol zijn voor de biodiversiteit. En… wat dacht je van kostenbesparing. Een groen dak heeft een isolerende werking en zorgt voor een schonere lucht door het opvangen van fijnstof. Op de langere termijn zal je dus meer geld overhouden, altijd fijn!

Heb je op je dak ook zonnepanelen? Dan krijg je een verkoelend effect. Je haalt dan nog meer uit je zonnepanelen. Een win-winsituatie! En verder beschermt een groen dak de dakbedekking tegen UV-straling, waardoor deze tot 2 keer langer mee kan gaan.

Nadelen van een groen dak

Zijn er dan ook nog nadelen van een groen dak? Ten eerste is het belangrijk om te kijken of je dakconstructie het gewicht kan dragen. Het kan namelijk zo zijn dat je dak dit niet redt en dan zal je eerst nog aanpassingen aan je dak moeten doen. Is dit wel mogelijk? Dan ga je aan de slag. Je zal dan merken dat het aanleggen in eerste instantie duurder is dan een ‘normaal’ dak. Heb je een keer lekkage aan je dak? Dan is de lekkage vaak moeilijker te vinden en daarom zal dit ook vaak duurder zijn.

Subsidie aanvragen

De gemeente Alkmaar wil de stad groener maken en daar past een groen dak dus goed bij. Iedere bewoner en organisatie in Alkmaar mag een groen dak aanleggen van 4m2. Wethouder Robert te Beest vertelt: “Ik merk dat veel mensen in Alkmaar een groen dak overwegen en ik verwacht daarom grote interesse voor de subsidieregeling. Samen maken we Alkmaar zo nog groener.”

De subsidie is bedoeld voor de aanschaf- en aanlegkosten van een groen dak. Wil je eerst nog onderzoek laten uitvoeren of een groen dak bij jou wel mogelijk is? Of wil je de dakconstructie laten aanpassen? Dit komt niet in aanmerking voor subsidie. De hoogte van de subsidie is €25,- per m2  (tot maximaal 50% van de kosten), €35,- voor een biodivers dak en tot maximaal €10.000 per aanvraag per kalenderjaar.

Ga naar de website van de gemeente voor meer informatie.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Mag dat: je afval in de kliko van de buren gooien?”

Mag dat: je afval in de kliko van de buren gooien?

Ga naar “Stormschade melden: zo doe je dat in Alkmaar”

Stormschade melden: zo doe je dat in Alkmaar

Ga naar “Apport! Hier mogen honden loslopen in Alkmaar”

Apport! Hier mogen honden loslopen in Alkmaar

In onze gids