Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Opening van restaurant De Twee Vrienden nog even uitgesteld

Door Merel Schut 31 maart 2020

Al weken werd er verbouwd aan de Laat 117, waar voorheen Osteria Italica zat. Alex Karten (33) en Nick Hijnen (29) zouden hier deze week hun restaurant openen: De Twee Vrienden. Maar het coronavirus zet een streep door de opening. We spraken met Alex.

Eigenlijk zou afgelopen zondag het openingsfeestje plaatsvinden maar dat moest helaas afgeblazen worden. Toch gaan achter de schermen de inspanningen onverminderd door zodat het restaurant straks, als dit alles voorbij is, wél kan openen.

Alex en Nick leerden elkaar kennen op de koksopleiding en zijn inmiddels dikke vrienden. Al jaren speelden ze met de gedachte om samen een restaurant te beginnen. Alex begon zijn carrière als kok ooit bij Grand Café Koekenbier in Alkmaar, Nick kookte onder andere bij De Librije en met topkok Peter Lute. ”We wakkerden de passie voor koken altijd erg bij elkaar aan. Naast collega’s zijn we echt vrienden geworden.” Daar is de naam van het restaurant dus ook op gebaseerd.

Tekst loopt door onder de foto

Indebuurt
Aangeleverd

De verstopte kok

Beide mannen komen uit de Zaanstreek. Ze zochten al een tijdje naar een geschikt pand in de regio. Alex: ”We zijn niet zo van de restaurants met ‘de verstopte kok’. Dat wil zeggen dat we een open keuken echt leuk vinden, zodat de kok echt zichtbaar is in de zaak. De osteria aan de Laat paste goed in die droom.”

Er hangt al tijden bruin papier voor de ramen, maar Alex verklapt dat er flink is verbouwd: ”Eigenlijk hebben we alleen de tafels hetzelfde gelaten. Verder is alles veranderd aan het interieur.”

Gerechten met een gimmick

En de menukaart? ”Er komen bekende producten en namen op de menukaart, maar dan echt met een gimmick. Zo hebben we bijvoorbeeld steak tartare maar dat serveren we dan op een niet-klassieke manier. We willen dat gasten een wow-effect hebben. Dat ze weggeblazen worden door het lekkere eten, alsof ze naar een theatershow zijn geweest.”

Alex en Nick zullen veel zelf in de zaak aanwezig zijn. ”We willen geen stijf restaurant zijn, maar dat mensen denken: we gaan even bij die jongens eten.”

Coronamaatregelen

Alex en Nick wachten af of de coronamaatregelen die tot 6 april gelden voor horeca, wellicht verlengd worden. Dinsdagavond geeft premier Rutte een persconferentie waarin meer duidelijk moet worden over de huidige maatregelen. Tot die tijd zijn Alex en Nick nog druk bezig met het uitkiezen van serviesgoed en lekkere koffie voor De Twee Vrienden.

Update woensdag 1 april: Nadat de overheid de coronamaatregelen heeft verlengd tot en met 28 april, hebben Alex en Nick besloten over te gaan op maaltijden bezorgen. Ze beraden zich momenteel op de mogelijkheden en het menu.

Misschien wil je dit ook lezen:

Indebuurt

Op een rij: deze Alkmaarse horecazaken bezorgen thuis tijdens coronamaatregelen

Voorlopig houden Alkmaarse horecazaken de deuren gesloten. Lekker uit eten gaan zit er dus even niet...

Meer over

Eten & drinken

adv.