Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo ziet de Alkmaarse horeca eruit per 1 juni

Door Merel Schut 20 mei 2020

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de Alkmaarse horeca weer open! Feestcafés, clubs en discotheken moeten nog even geduld hebben, maar we kunnen wél weer uit eten en naar het café en het terras.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Dertig man

In de kroegen en restaurants is binnen plek voor dertig man, exclusief personeel. Iedereen moet aan een tafel zitten met onderling anderhalve meter afstand. Dat laatste geldt niet voor mensen die een huishouden vormen: die mogen wel gewoon bij elkaar zitten.

Terras

Wil je liever een terrasje pakken? Dan zijn er twee regels: iedereen moet aan een tafel zitten en er moet onderling anderhalve meter afstand zijn, tenzij je onderdeel uitmaakt van hetzelfde huishouden. De limiet is afhankelijk van hoe groot het terras is. Hoe groter het terras, hoe meer Alkmaarders een tafeltje kunnen bemachtigen. Reserveren is niet nodig.

Gemeente Alkmaar maakte maandag bekend dat het tijdelijk grotere terrassen voor de horeca mogelijk wil maken, waar het kan. Alkmaarse ondernemers kunnen zich met een aanvraag voor een groter terras melden bij de gemeente of de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Anderhalve meter in de horeca

Ondanks de versoepelde maatregelen moeten we nog steeds zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden. Maar hoe zit dat dan met het horecapersoneel? Moeten ze echt van zo’n afstand jouw drankje naar je toe gooien? Volgens het protocol van de Koninklijke Horeca Nederland mag de bediening deze regel even links laten liggen bij het serveren van eten en drinken. Ook als ze je bestelling opnemen of afruimen.

Reserveren en controlegesprek

Gasten moeten vooraf reserveren. Maar dan ben je er nog niet… Bij binnenkomst moet je eerst je handen wassen. Je kunt ook desinfecterende gel gebruiken. Daarna is er door het personeel een controlegesprek. Verwacht vragen als: heb je de afgelopen 24 uur last gehad van hoesten, koorts of benauwdheidsklachten? Of heeft een huisgenoot hier last van gehad? Bij griep of verkoudheidsklachten mag een restaurant of kroeg jou weer buitenzetten.

Toilet

Wil je even naar het toilet? Dat wordt een uitdaging. Eerst moet worden gecheckt of het maximum aantal mensen binnen niet wordt overschreden. Daarna stelt het personeel wat vragen om te checken of je klachten hebt. Alles oké? Dan mag je naar binnen om gebruik te maken van het toilet.

Als gasten vertrekken

Als gasten weg zijn worden de menukaart, stoelen en tafels grondig gereinigd door het personeel. Daarna is het weer tijd voor de volgende gasten die gereserveerd hebben.

Lees ook

Indebuurt

Versoepeling voor Alkmaarse horeca in zicht: zo reageren restaurants

De verwachting is dat restaurants en cafés vanaf maandag 1 juni weer onder voorwaarden open mogen. B...
Indebuurt

Op een rij: deze Alkmaarse horecazaken bezorgen thuis tijdens coronamaatregelen

Voorlopig houden Alkmaarse horecazaken de deuren gesloten. Lekker uit eten gaan zit er dus even niet...
Indebuurt

Yummie! Bij deze Alkmaarse restaurants kun je nu ook eten afhalen

Oh, wat missen we de horeca. Gelukkig openden steeds meer Alkmaarse restaurants afgelopen tijd de de...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.