Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor je zomer bucketlist: dit zijn de 8 bekendste bezienswaardigheden in Alkmaar

Door Merel Schut 4 juli 2020

Eigenlijk is alles in onze stad bijzonder, maar deze acht bezienswaardigheden in Alkmaar trekken het meeste bezoek. Als echte Alkmaarder kan je er deze zomer eigenlijk niet meer onderuit: je moet deze attracties wel eens bezocht hebben. Hoeveel kan jij er afstrepen, en welke ga je deze zomer nog bezoeken?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Ga je op pad? Houd je dan wel aan de richtlijnen van het RIVM om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Grote Kerk

ANP

De Grote Kerk, ook wel de Grote Sint Laurenskerk genoemd, is van binnen net zo magnifiek als dat het er van buiten uit ziet. De kerk is ontworpen door de Mechelse architect Anthonius Keldermans. Er staan twee beroemde orgels: het Van Covelens orgel en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Die twee orgels zijn al redenen om een bezoekje aan de kerk te brengen.

Je kunt de Grote Kerk gratis bezoeken, maar je moet wel online even een tijdvak reserveren.

Extra tips

Deze zomer is er een tentoonstelling over de Alkmaarse schilder Hendrik Pieterse in de kerk. En er zijn elke vrijdag weer gratis Kaasmarkt orgelconcerten.

Stedelijk Museum

Indebuurt
indebuurt Alkmaar

Als Alkmaarder moet je natuurlijk wel een keer het Stedelijk Museum bezoeken. Momenteel is er een expositie van de collectie van Paul Rijkens. Je kunt nu werken zien van kunstenaars uit zijn particuliere collectie: Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars.

Zin in een museumbezoek? Je moet van tevoren online reserveren.

Het Huis met de Kogel

Indebuurt

Dit rijksmonument zit aan de Appelsteeg 2 en van dit pand moet je echt even een kiekje maken. Het Huis met de Kogel is eigenlijk wel het bekendste huis van Alkmaar en dankt zijn naam de kanonskogel die tijdens het Spaanse beleg door de gevel vloog in 1573. De kogel is nu aan de buitengevel bevestigd.

Alkmaar vanaf het water

indebuurt Alkmaar

Waarom hang je niet gewoon een dagje de toerist uit deze zomer? Stap eens op een rondvaartboot en laat je meevoeren over de Alkmaarse wateren en langs alle opvallende gebouwen. Zo bekijk je Alkmaar echt eens van een andere kant. Wedden dat je de ene foto na de andere maakt?

Hier lees je meer over rondvaarten in Alkmaar.

Het leukste straatje van Alkmaar

Je moet zeker eens een wandeling door d’Oude Stad maken, naar de Sint Jacobstraat. Dat is het meest instagramwaardige straatje van Alkmaar. Kijk maar eens. In het vakantieseizoen lopen hier hordes toeristen doorheen, maar ben je er zelf weleens geweest? Kies een rustig momentje uit en kijk eens goed om je heen: prachtig!

Hortus Alkmaar


Als je de drukte even wilt ontvluchten en op zoek bent naar een rustig plekje in Alkmaar, dan is een bezoekje aan de botanische tuin Hortus Alkmaar wel wat voor je. In de tuin vol geneeskrachtige kruiden worden allerlei zintuigen aangeboord: zien, ruiken, proeven! Je zult allerlei bomen, struiken en insecten  spotten.

Elke eerste vrijdag van de maand kun je een rondje meelopen met de tuinman, die je een rondleiding van 1,5 uur geeft. Op elke eerste zondag van de maand kun je meelopen met een IVN-gids. Je betaalt €5,- entree voor de tuin. Bekijk hier de openingstijden.

Alkmaarse hofjes

Indebuurt
Berend Ulrich / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1012651.

Op allerlei plekken in de stad zitten nog fotogenieke hofjes, en sommigen zijn nog toegankelijk! De meeste hofjes worden nog bewoond, dus als je een bezoek brengt moet je daar wel rekening mee houden.

Vanwege de coronacrisis hanteren de hofjes soms aangepaste openingstijden, of zijn ze tijdelijk niet toegankelijk. Check dat van tevoren even online.

Meer over deze historische hofjes lees je hier:

Indebuurt

7 x historische foto’s van heerlijke hofjes in Alkmaar

In Alkmaar wemelt het van de hofjes en wat is er nou nog mooier dan de aanblik van deze vroegere woo...

Beatles Museum

indebuurt Alkmaar

Ben je gek op muziek en in het bijzonder op The Beatles? Dan kan een bezoekje aan het Beatles Museum Alkmaar niet ontbreken deze zomer. Het leuke museum aan de Pettermerstraat is elke dag open. We weten zeker dat je na afloop neuriënd weer buiten staat.

Meer lezen:

3 x mountainbikeroutes in de buurt van Alkmaar

Scheuren door zand, crossen over houtsnippers en vliegensvlug rijden door beboste paden. Ben jij voo...
Indebuurt

De paden op, de lanen in: 5 x wandelen in en om Alkmaar

Het wordt steeds mooier weer en door het vele thuisblijven snak je misschien naar een stevige wandel...
Indebuurt

Trek de wandelschoenen maar aan: 5x wandelen in Alkmaar

Bewegen is goed voor je en een lekkere wandeling maken kan altijd. Daarom zet indebuurt Alkmaar vijf...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.