Alkmaarse Narda oefent met Alternatieve Vierdaagse voor beklimming Kilimanjaro

Narda Beunders tijdens de bouw van een sportclubhuis in Kalobeyei, Kenia, dat januari 2019 geopend is.

Na het bericht over de Alternatieve Vierdaagse op indebuurt Alkmaar, schreef Narda Beunders (38) zich meteen in voor deze uitdaging. De Alkmaarse traint namelijk voor een andere bijzondere challenge: in januari 2021 zal ze de Kilimanjaro in Tanzania beklimmen. Door de Alternatieve Vierdaagse te gaan lopen kan ze fit worden voor dat grote avontuur.

Narda, die sinds maart in Alkmaar woont, is architect en voert projecten in het buitenland uit waarmee ze voorzieningen in vluchtelingenkampen realiseert. Het ontwerpen en schetsen van de gebouwen doet ze in Nederland, waarna ze het samen met lokale bewoners en vluchtelingen ter plaatse bouwt. Dit deed ze al in onder andere Griekenland, Libanon, Jordanië en Malawi. ”Het zijn niet de leukste plekken, waar ik dan kom. Er wonen mensen die (meestal) naar een buurland zijn gevlucht en de woonsituaties daar zijn onder de maat. De leefomstandigheden zijn vaak heftig.”

Maar er zit ook een andere kant aan, vervolgt Narda: ”Het is verbazingwekkend hoe mooi het is om daar te zijn, want de vluchtelingen zijn vaak superkrachtig. Ze zijn lief en behulpzaam. Zowel zij als de lokale bewoners zijn enorm creatief en komen vaak met bijzondere ideeën. Ik leer daar veel van, want in Nederland zijn we altijd aan enorm veel regeltjes gebonden.”

‘Het zit er dit jaar ook niet meer in om fysiek iets te bouwen’

Haar eerste project was het realiseren van een gezondheidskliniek in Malawi. Later ging ze er nog eens terug, voor het bouwen van een community-gebouw waar bewoners van moringa-bladeren medicijnen maken. ”Toen ik daarvan terugkwam, zou mijn volgende project dit jaar in Kenia zijn. Maar, dat ging vanwege het coronavirus niet door. Het zit er dit jaar ook niet meer in om fysiek iets te bouwen, vanwege de afstand die je vanwege het virus van elkaar moet houden.”

De Kili-Challenge voor WarChild

Maar, gelukkig kwam er snel iets anders op haar pad. Narda: ”Ik wil al heel lang de Kilimanjaro beklimmen. Ik heb gewerkt in landen waar ik die bergen dan zag liggen, het leek me altijd al fantastisch om er een keer heen te gaan. Bovendien ben ik in mijn werk altijd veel tussen kinderen geweest die gevlucht waren en die veel meer verdienen in het leven. Het lijkt me mooi om daar nu mijn tijd en energie in te steken. Daarom heb ik me aangemeld voor ‘de Kili-Challenge‘ voor WarChild.”

Hoe bereidt iemand zich voor op het beklimmen van de Kilimanjaro? ”Mijn vader heeft de berg ook een keer beklommen, dus ik heb veel inside information van hem gehad. Dat geeft wel vertrouwen. Maar verder heb ik natuurlijk geen idee hoe dat is!”

Hele dagen lopen

In januari 2021 zal Narda tien dagen de Kilimanjaro op gaan, om geld op te halen voor WarChild. Ze zoekt hiervoor sponsoren, maar ze moet natuurlijk ook trainen! ”Ik ben begonnen met lopen, ik ben op zich best actief maar ik ben niet per se een wandelaar. Ik ga wel regelmatig hardlopen en fietsen, maar ik moet nu gaan oefenen met hele dagen lopen en lekker doorstappen. De Alternatieve Vierdaagse is dus een goed idee voor mij! Ik ga mensen uitnodigen om met me mee te lopen, dus iedere dag zal er iemand anders met me meelopen.”

Narda gaf zich op voor de 20 kilometer per dag, maar overweegt toch om voor dertig kilometer per dag te gaan. De route zal ze uitstippelen in de wandel.nl-app die tegen die tijd te downloaden is. ”En het lag er eerst nog een beetje aan met wie ik zou gaan lopen, maar allen zijn ervaren wandelaars, dus 30 kilometer kan dan ook.”

Wil jij Narda steunen en wil je doneren? Check dan haar sponsorpagina op WarChild.nl.

Meer lezen over de Vierdaagse:

 • De Vierdaagse lopen rond Alkmaar: zo doe je dat

  Als wandelfan heb je vast (net als wij) een traantje weggepinkt toen je hoorde dat de Nijmeegse Vierdaagse niet doorging....

Meer lezen op indebuurt Alkmaar:

 • De favorieten van: Hier eet zanger Tommie Christiaan graag in Alkmaar

  Waar moet je zijn, waar moet je wezen? De beste tips komen van locals. Zanger en musicalster Tommie Christiaan is...

 • Alkmaarse Mina viel 40 kilo af: ‘Het zal een eeuwige strijd blijven hoor’

  Wie een blik werpt op de website en sociale media van Mina (27) uit Alkmaar krijgt meteen zin om in...

 • 5 redenen waarom je liever in Alkmaar woont dan in Amsterdam

  Alkmaarders zijn trots op hun stad, en terecht! Het is gezellig, je kunt er goed uitgaan en winkelen en de...

  Indebuurt

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Rennen maar: 5 x leuke hardlooproutes door Alkmaar (rond de 5 kilometer)”

Rennen maar: 5 x leuke hardlooproutes door Alkmaar (rond de 5 kilometer)

Ga naar “Deze Alkmaarse restaurants staan in de Lekker500”

Deze Alkmaarse restaurants staan in de Lekker500

Ga naar “5 x leuke dingen om te doen deze voorjaarsvakantie”

5 x leuke dingen om te doen deze voorjaarsvakantie

In onze gids