Kraamverzorgende Cynthia: ‘Ook wij merken de babyboom in Alkmaar’

Aangeboden door Wij Kraamzorg

Cynthia | foto: Wij Kraamzorg
Cynthia | foto: Wij Kraamzorg

Er zijn afgelopen ‘coronajaar’ een stuk meer baby’s geboren in Alkmaar dan gebruikelijk, merken ze ook bij Wij Kraamzorg. Eigenaresse en kraamverzorgende Cynthia Silver is er blij mee: “Wij mogen zoveel mogelijk baby’s een kansrijke start geven, iets wat ik al meer dan twintig jaar met liefde doe.”

Cynthia werkte jarenlang bij verschillende organisaties als kraamverzorgende en praktijkopleider. Veel ervaring en vier eigen kinderen verder, is ze afgelopen jaar haar eigen kraamzorgorganisatie gestart in Alkmaar. “Als kind al wilde ik altijd mee als er net een baby was geboren, dat zit er echt in. Met mijn eigen organisatie zet ik nu niet alleen baby’s, maar ook vooral de kersverse ouders én de verzorgenden centraal. Ook vind ik het belangrijk om samen te werken met de verloskundige, het consultatiebureau en collega-organisaties in de regio.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Wij Kraamzorg
Het team van Wij Kraamzorg

Kleinschalig met humor

Het team bij Wij Kraamzorg is klein. Er werken in totaal acht kraamverzorgenden. “Ik ken elke collega door en door. Natuurlijk zijn er richtlijnen waar iedereen zich aan houdt, en wat alle kraamverzorgenden gemeen hebben, is hun grote passie voor het vak. Maar elke kraamverzorgende heeft net haar eigen specialiteit en persoonlijkheid. De een is rustig, de ander heel informatief, en ikzelf gooi er altijd een bak humor overheen, want het is allemaal al zo serieus. Ook hebben we meertalige verzorgsters. Hierdoor weet ik perfect welke kraamverzorgende ik aan welke toekomstige ouders kan koppelen. De intakegesprekken met cliënten doe ik daarom bijna altijd zelf, en tijdens het hele proces blijf ik betrokken.”

Kraamverzorgenden zijn er al lang niet meer alleen om baby’s te knuffelen en de was te doen.

“Natuurlijk kunnen wensen van ouders na de geboorte ook veranderen”, legt Cynthia uit. “Zeker als mensen hun eerste kindje hebben gekregen zien we dat vaak. Dan weet je natuurlijk nog niet zo goed wat je kunt verwachten en ook hormonen spelen een rol. Maar geen zorgen, wij lezen de ruimte en laten je in elk geval thuis voelen in je eigen huis. We bewegen als een soort kameleon mee met wensen en behoeftes, mits realistisch natuurlijk.”

Want dat het beroep kraamverzorgende in werkelijkheid anders is dan wat sommige mensen denken, is duidelijk, vindt Cynthia. “Het gaat al lang niet meer alleen om baby’s knuffelen en de was doen, we zijn beroepsprofessionals met kennis. Het gaat dus ook vooral om emotionele ondersteuning en voorlichting vanuit de juiste bronnen voor ouders. Iets wat, zeker nu je als ouder zóveel verschillende verhalen leest op het internet, echt een stukje angst wegneemt. We creëren de randvoorwaarden zodat juist de ouders zelf met hun baby kunnen knuffelen en zich zelfverzekerd gaan voelen in de zorg van hun kindje. Zo helpen we bijvoorbeeld met begeleiding van borstvoeding geven. Kraamverzorgenden zijn zes uur per dag aanwezig, maar tijdens de kraamweek zijn we altijd bereikbaar, ook ’s nachts.”

Lees verder onder de foto >

Cynthia | foto: Wij Kraamzorg
Cynthia | foto: Wij Kraamzorg

Bevalling

Na zoveel kraamweken meegemaakt te hebben, is het voor Cynthia moeilijk om een favoriet moment te kiezen. “De kers op de taart is wel als je al bij de bevalling aanwezig bent, die optie bieden we namelijk ook. Het is bijvoorbeeld supermooi als je mensen na een thuisbevalling van hun eerste kindje met de dag zekerder ziet worden van hun eigen kunnen. Wat ook bijzonder is, is expats begeleiden. Die zijn vanuit hun thuisland totaal geen kraamzorg gewend, dus die weten niet wat ze meemaken en zijn super dankbaar. Nederland is het enige land waar kraamzorg vanuit de verzekering vergoed wordt!”

Ook kraamzorg in (de omgeving van) Alkmaar regelen

Verwacht jij ook een kindje? Dan raadt Cynthia aan om je op tijd te oriënteren welke kraamzorgorganisatie bij je past. “Tussen de twaalfde en de zestiende week is het dan handig om je aan te melden. Ben je in de zomermaanden uitgerekend, dan is eerder inschrijven zelfs handig. Dan heeft de kraamzorg het door de vakantieperiode vaak drukker. Lees vooral even verder op de site van Wij Kraamzorg, maar bel ook gerust als je meer wilt weten.” Vervolgens kun je je op de site aanmelden waarna je wordt gebeld om een intakegesprek te plannen.

Wij Kraamzorg

Pannekeetweg 16, 1704 PL Heerhugowaard

Nu geopend

Meer informatie

Wij Kraamzorg

Pannekeetweg 16, 1704 PL Heerhugowaard

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Manon: ‘Fysiotherapie is echt niet alleen voor sporters met een blessure’”

Manon: ‘Fysiotherapie is echt niet alleen voor sporters met een blessure’

Aangeboden door Fysiotherapie Fit-boost

Fit-Boost fysiotherapie Alkmaar
Ga naar “Tip: 7x ondernemers in pand Nooit Gedacht aan de Edisonweg”

Tip: 7x ondernemers in pand Nooit Gedacht aan de Edisonweg

Pand Nooit Gedacht
Ga naar “Lotte en Kees van De Kleine Brouwerij stoppen ermee: ‘We zijn verdrietig, maar ook tevreden’”

Lotte en Kees van De Kleine Brouwerij stoppen ermee: ‘We zijn verdrietig, maar ook tevreden’

In onze gids