Henriëtte is rouwbegeleider: ‘Verlies heeft niet altijd met de dood te maken’

Aangeboden door Verlies- en Rouwbegeleiding Henriëtte van der Poel

Henriette van der Poel - Verlies en Rouwbegeleiding
Henriette van der Poel - Verlies en Rouwbegeleiding | foto: Liliana van der Vuurst

Henriëtte van der Poel (55) staat positief in het leven, maar heeft veel meegemaakt. Haar ervaringen zet ze nu in om andere mensen te helpen die met rouw te maken hebben (gehad). “Of er nu een dierbare is overleden, je ziek bent of je je baan of partner bent kwijtgeraakt: het is fijn om met iemand over het verlies te praten.”

Mensen kunnen over het algemeen zelf tegenslagen verwerken, maar er zijn altijd momenten waarop dat niet lukt. Soms krijg je pech na pech te verwerken en is je bordje vol. “Er is niks mis mee als je er zelf niet meer uitkomt. Wel is het heel fijn als er dan mensen zijn om je te helpen”, vertelt Henriëtte.

Ervaringsdeskundige

Dat Henriëtte tot deze bijzondere beroepskeuze is gekomen, kwam niet uit de lucht vallen. “In 1999 ben ik mijn eerste man verloren. In 2017 overleed mijn vader en in 2019 ben ik voor de tweede keer weduwe geworden, waarna ik na een jaar ook nog mijn baan als webdesigner verloor. Dit alles bij elkaar was zo traumatisch dat ik er zelfs ziek van ben geworden. Ik wist zelf eigenlijk ook niet dat dat kon. Dat ik zonder werk zat, zorgde wel voor een blank canvas. Een jobcoach stelde voor om iets met rouwbegeleiding te gaan doen. Eerst dacht ik: echt niet, ik ben wel een beetje klaar met rouwen.”

Ik wilde altijd al mensen helpen.

Toch was er een zaadje geplant bij Henriëtte. “Ik ben al jaren bezig met reiki en mensenwerk. Als kind wilde ik ook altijd al mensen helpen, dus diep van binnen zat het er altijd in. Ik ontmoette iemand die de opleiding verlies- en rouwbegeleiding deed, en toen ben ik dat toch gaan doen. De holistische aanpak sprak mij erg aan. De opleiding heeft mij zelf ook heel veel gebracht. We zijn nu twee jaar verder, en natuurlijk heb ik ook nog momenten dat ik niet goed in mijn vel zit. Maar die mogen er ook zijn en ik kan er beter mee omgaan.”

Psycholoog of rouwbegeleider

“Ik ben naar een psycholoog gegaan”, vertelt Henriëtte over haar eigen rouwverwerking. “Daar heb ik toen veel aan gehad. Ook heb ik complementaire therapieën gedaan. Dat klinkt misschien vaag, maar dat voelde goed en paste bij mij. Dat wil ik ook meegeven: of je nou naar een psycholoog gaat of een rouwbegeleider: het een is niet beter dan het andere, kijk wat bij jou past. De aanpak is gewoon iets anders.”

“Een psycholoog kijkt vaak naar: hoe kunnen we het nu beter maken zodat je door kan met je leven. Een rouwbegeleider gaat eerst samen met de cliënt naar de pijn toe. Door de pijn van het verlies toe te laten help je de cliënt het verlies te aanvaarden. Dit is iets anders dan accepteren. Daarna kun je pas aan de slag met je herstel. Natuurlijk is het eng om het aan te gaan, maar van wegstoppen gaat je verdriet niet weg en kan je, ook jaren later, last krijgen van lichamelijke klachten zoals ik zelf heb ervaren. Daarna pas ontstaat er nieuwe ruimte en kan je het leven opnieuw gaan omarmen.”

Lees verder onder de foto >

Henriette van der Poel - Verlies en Rouwbegeleiding
Henriëtte van der Poel – Verlies en Rouwbegeleiding | foto: Liliana van der Vuurst

Verlies in alle vormen

Henriëtte legt uit dat verdriet niet altijd met de dood te maken heeft. “Ook het verlies van je baan of met pensioen gaan kan een grote impact maken, omdat je niet goed weet hoe je je leven in kan vullen. Bij scheidingen zie je ook vaak verdriet en rouw. Maar er zijn ook mensen van wie het kind bijvoorbeeld een lastige diagnose krijgt waarvan ze niet goed weten hoe ze er mee om kunnen gaan. Ieder mens is anders, dus voor iedereen is er een andere aanpak. Ook kijken we per moment hoe het echt met je gaat en daar speel ik dan op in.”

Terug naar je echte gevoel

Wat kan je dan precies verwachten van een rouwbegeleider? “Door gesprekken, doorvragen en visualisaties probeer ik mensen terug bij hun echte gevoel te laten komen. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar ik help met inzichten geven en geef ook meditatieoefeningen en andere tips en opdrachten mee, zoals het maken van een rouwboek. Het is heel fijn om te horen dat mensen echt iets hebben aan de nieuwe inzichten die ze krijgen, ze komen uit hun vaste denkpatronen. Ondanks het zware onderwerp geeft deze baan mij daarom heel veel voldoening.”

Ik hield mezelf ook groot bij familie.

Ook als het verlies al een tijd geleden heeft plaatsgevonden, is praten fijn. “Ik kom juist vaak pas in beeld als mensen al een half jaar of jaar verder zijn. Ze hebben in eerste instantie vaak steun aan familie en vrienden, maar die gaan op een gegeven moment ook door met hun leven. Of de rouwenden reageren naar hen toe automatisch met ‘goed’ als wordt gevraagd hoe het gaat, om maar geen ballast te zijn. Ik hield mezelf ook groot naar familie, want die hadden ook hun verdriet. Ik vond het een stuk makkelijker om met iemand te praten die verder weg stond. Dan had ik de ruimte om te huilen, ik hoefde geen rekening te houden met de ander.”

Wees lief voor jezelf

Henriëtte biedt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. “Ik vind het namelijk belangrijk dat je je veilig en prettig voelt, want je legt je hart en ziel neer bij iemand die je niet kent. Rouwen is een heel intiem proces en het moet goed voelen.”

“Blijf goed naar jezelf en je eigen gevoel luisteren”, sluit Henriëtte af als we vragen naar het belangrijkste dat je kunt doen als je nu te maken hebt met verlies of rouw. “Het hoeft allemaal niet snel, neem je tijd. Doe wat voor jou goed voelt en wees lief voor jezelf. En stop het alsjeblieft niet weg. Vraag hulp bij vrienden en familie en als dat niet (meer) lukt, misschien bij iemand anders.” Hier vind je meer informatie over de praktijk van Henriëtte.

Verlies- en Rouwbegeleiding Henriëtte van der Poel

Leopoldstraat 76, 1822 KB Alkmaar

Nu gesloten

Meer informatie

Verlies- en Rouwbegeleiding Henriëtte van der Poel

Leopoldstraat 76, 1822 KB Alkmaar

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jumpstart: een nieuw programma voor de startende ondernemer”

Jumpstart: een nieuw programma voor de startende ondernemer

Ga naar “Alkmaars terras Hofman uitgeroepen tot nummer 3 van Nederland”

Alkmaars terras Hofman uitgeroepen tot nummer 3 van Nederland

Ga naar “The Blue Zone Restaurant: dineren op een lang en gelukkig leven”

The Blue Zone Restaurant: dineren op een lang en gelukkig leven

In onze gids

Ga naar “De 13 Balcken”

De 13 Balcken

 • Zevenhuizen 11
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “De Koning”

De Koning

 • Verdronkenoord 114
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 02:00

Nu geopend

Ga naar “Restaurant ’t Stokpaardje”

Restaurant ’t Stokpaardje

 • Vrouwenstraat 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Restaurant 't Stokpaardje Alkmaar

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Van Wijngaarden Zaanse mayonaise XL van € 1,96 voor € 1”

Van Wijngaarden Zaanse mayonaise XL van € 1,96 voor € 1

 • Jumbo
 • Geldig t/m 9 november 2021

Topper

Ga naar “Aviko specialiteiten van € 2,25 voor € 1,57”

Aviko specialiteiten van € 2,25 voor € 1,57

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Topper

Ga naar “Jute vloerkleed € 17,99”

Jute vloerkleed € 17,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Topper

Ga naar “XL-kamerplanten € 99,00”

XL-kamerplanten € 99,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Topper

Ga naar “AH Stamppotverspakketten van € 4,99 voor € 3,74”

AH Stamppotverspakketten van € 4,99 voor € 3,74

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Clientbegeleider Idee Atelier”

Clientbegeleider Idee Atelier

 • Esdégé-Reigersdaal
 • Parttime

Topper

Ga naar “Receptionist(e)”

Receptionist(e)

 • Raetsheren
 • Parttime

Topper

Ga naar “Nanny”

Nanny

 • Nanny Service
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Grafisch Ontwerper”

Grafisch Ontwerper

 • RAADHUIS voor creatieve communicatie
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Thuisondersteuners”

Thuisondersteuners

 • Esdégé-Reigersdaal
 • Fulltime/Parttime

Topper