Dit kun je in Alkmaar wél doen als je veel thuis bent door coronamaatregelen
Vanwege het coronavirus zijn we allemaal wat meer aan huis gebonden. We werken thuis, de (sport-)scholen zijn dicht en onze...
Drie jaar geleden ging Alexandra Honings aan de slag als stadsgids in Alkmaar. Voor haar werk loopt ze soms wel zo’n 12 kilometer per dag. Er was een tijd dat ze hier niet van had durven dromen.
Als we haar spreken vertelt Alexandra (48) dat ze helaas alle wandelingen stil heeft moeten leggen vanwege het coronavirus. Ze vindt het vanwege de vereiste social distancing niet meer verantwoord om met groepen te blijven lopen.
Toen Alexandra vanuit Oosthuizen naar Alkmaar verhuisde, besloot ze een stadswandeling te doen met een gids om meer te weten te komen over de stad. ”Dat vond ik zo leuk, dat ik in gidsen en zelfstudie ben gedoken. Uiteindelijk heb ik vrienden en familie meegenomen op mijn wandelingen. Ook als ze geen interesse hadden in stadsgeschiedenis, want ik wilde weten of ze de wandeling leuk vonden. En dat vonden ze!”
Hoe zo’n stadswandeling eruit ziet? ”Een wandeling duurt zo’n 1,5 uur en ik doe niet altijd dezelfde route. Ik pas het aan op de mensen die meelopen, het beginpunt is ook waar zij wensen. Als ze vooraf lunchen in de stad, haal ik ze bijvoorbeeld op bij dat lunchtentje.”
Er lopen toeristen maar ook inwoners van Alkmaar mee. ”Dat laatste vind ik ook altijd leuk, want die denken vaak dat ze het meeste over de stad wel weten. Maar als ik ze dan op een gevelsteen of leuk weetje wijs, dan zeggen ze: oh, dat heb ik nog nooit gezien!’
Een voorbeeld: de gevelsteen bij de Kraanbuurt. Alexandra: ”Hier werd het bier via de gracht aangeleverd. Er is een rad te zien op de gevelsteen en daar komt de uitdrukking ‘raddraaiers’ vandaan. Er werden hier namelijk kleine crimineeltjes aan het werk gezet.”
Of nog zo’n leuk weetje: ”Op de plek waar een winkelpand tijdens de jaarwisseling van 2014 naar 2015 afbrandde in de Langestraat, is een glas-in-loodraam te zien. Daarop staat een afbeelding van een feniks die uit de as herrijst. Hoe symbolisch!”
Alexandra heeft een leuk Alkmaars verhaal dat niet iedereen kent, over een plek waar veel Alkmaarders regelmatig lopen. ”Eind jaren 50 was er een plan om te zorgen dat er meer verkeer dwars door de stad zou kunnen rijden. Een soort snelweg zeg maar, waarbij grachten gedempt moesten worden en het Waagplein 1 groot parkeerterrein zou worden. De Ridderstraatbrug is daar een mooi voorbeeld van. De brug is namelijk veel breder dan de aansluitende straten. Dit was dus omdat ook de wegen verbreed moesten worden, waarvoor de huizen afgebroken moesten worden.”
Ze probeert bij elke wandeling een hofje te bezoeken, en de Oude Stad probeert ze ook altijd door te lopen. ”Als ik dan door Sint Jacobstraat ga, mijn favoriete plek, hoor ik mensen altijd ‘ohhh’ zeggen. En dan weet ik dat ik goed zit. Het is zo’n mooi straatje.”
Elke wandeling eindigt Alexandra met de tip: kijk omhoog. ”We zijn zo gewend om op straat naar beneden te kijken maar juist door omhoog te kijken zie je dingen die je normaal niet opvallen.”
Een jaar of vijf geleden had Alexandra niet durven dromen dat ze hier haar werk van had gemaakt. ”Ik heb een toeristische opleiding afgerond maar daar heb ik nooit wat mee gedaan. Ik kwam op kantoor terecht, in de marketing. Maar toen ben ik een tijd erg ziek geweest, ik had ME/CVS en ik kon helemaal niet werken. Ik sliep wel 20 uur per dag.” Alexandra herstelde, tegen verwachting in. ”Daar ben ik echt enorm dankbaar voor.” En nu loopt ze in de drukke periode als stadsgids, die in maart meestal aanbreekt, wel zo’n 12 kilometer per dag!
Als de coronacrisis voorbij is, hoopt Alexandra in mei weer stadswandelingen te kunnen gaan doen. Bekijk haar website voor actuele informatie.
Aangeboden door Fysiotherapie Fit-boost
In onze gids
Populaire rubrieken