Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nanda maakt suppend de Alkmaarse grachten een stukje schoner

Door Merel Schut 1 juni 2020

Nanda van den Ham maakt de Alkmaarse grachten een stukje schoner door al suppend afval te verzamelen. ”In mijn eentje ’s ochtends op een board de gracht op: dat is mijn mindfulness.”

In 2016 zette Nanda El Kombi Sup op. ”Ik heb altijd in de hotelwereld en het toerisme gewerkt, tot ik freelancer werd. Toen vroeg ik mezelf af: wat wil ik nou? Mijn hobby was al suppen en tijdens mijn tochten nam ik het afval mee dat ik tegenkwam. Wat als ik nou met mijn bedrijf kon zorgen voor afvalvermindering?”

Hot & happening

Nu is stand up paddle (suppen) heel hot & happening, toen was dat nog niet zo volgens Nanda. Bij deze sportieve activiteit peddel je staand op een board over het water.

Nanda: ”Mijn bedrijf bestaat uit drie pijlers. Onder de noemer Sup it Up organiseer ik opruimacties. Dan halen we al suppend afval uit het water. Dat doe ik al een paar jaar, maar door het coronavirus is alles anders. Ik hoop 8 juni weer de eerste opruimactie te kunnen doen. Met een klein groepje, zodat we ook 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.”

Maar, bij El Kombi Sup kun je ook zelf gewoon een tochtje op het water maken, nadat je een korte instructie en uitleg krijgt hoe jij je staande houdt op een board. ”Normaal hebben we in deze tijd van het jaar veel groepen en bedrijfsuitjes, door het coronavirus zijn het nu meer particulieren. Je kunt het zelf zo relaxt, sportief, kort of lang maken als je wilt. Suppen is voor mensen nu een beetje ter vervanging van een ander soort dagje uit.”

Een zero waste lifestyle

De derde pijler heeft volgens Nanda door de omstandigheden wat minder aandacht gehad, maar dat thema van El Kombi Sup is ‘zero waste’. Hiermee wil zij een zero waste lifestyle bij mensen tussen de oren krijgen. Hoe? Door workshops te geven hoe je zelf deodorant of verzorgingsproducten kunt maken. Of met haar stickeractie, waarbij winkels een sticker in de etalage krijgen die onverpakte producten verkopen. ”Het is een omschakeling, maar ik zie dat steeds meer ondernemers in Alkmaar meegaan in deze mindset. Klanten kunnen bijvoorbeeld bij lunchrooms Soepp en Vers al eigen verpakkingen meenemen om eten af te halen. Zodat we af kunnen van alle single use verpakkingen.”

Over lunchroom Soepp gesproken; deze lunchroom en b & b was onlangs te zien in het tv-programma Bed & Breakfast. Drie keer raden welke activiteit de b&b-houders ondernamen in Alkmaar? Juist: suppen over de grachten met Nanda.

Haar missie

Sup it Up, zero waste en stand up paddle: dat is in een notendop haar missie. Maar Nanda wil het wel licht en luchtig houden. ”Sup it Up is namelijk ook echt gezellig. Na Koningsdag, Lichtjesavond en Alkmaars Ontzet organiseer ik opruimacties en dat is echt wel een feestje. Bedrijven bieden zich dan spontaan aan om de koffie te sponsoren. En als mensen voor de verhuur komen om te suppen en ze vragen uit zichzelf of ze een bakje mee mogen voor het afval, dan is dat wel echt heel tof.”

Of ze zelf nog vaak suppend over het water gaat? ”’s Ochtends op mijn board over de gracht: dat is mijn mindfulness.”


Meer over El Kombi Sup ontdekken?

El Kombi Sup

, Alkmaar

Meer lezen:

Indebuurt

Tip voor je vrije dagen: hier huur je een bootje in Alkmaar

Alkmaar is prachtig, helemaal vanaf het water. Op je vrije dagen is het huren van een bootje een hee...
Indebuurt

Zwemmen in de Alkmaarse grachten: mag dat?

Het is mooi weer, je zit op een bootje op de Alkmaarse grachten en je hebt zin in een verfrissende d...

adv.