Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Saskia kruipt in coronacrisis achter naaimachine: ‘Ik zit regelmatig tot 03.00 uur ’s nachts mondkapjes te maken’

Door Merel Schut 29 mei 2020

De creatieve Saskia Roede uit Alkmaar kon niet lang stil zitten toen de coronacrisis begon. Ze besloot haar creativiteit te gebruiken om mondkapjes met vrolijke printjes te maken. ”Wat mijn ogen zien, kan ik maken.”

Winkeltje in de Magdalenenstraat

Mocht je denken: waar ken ik haar toch van? Saskia had zes jaar lang een heel gezellig winkeltje aan de Magdalenenstraat: Beaudeco. Hier verkocht ze snuisterijen en accssoires en aan de tafel in de winkel werd van alles geknutseld. Saskia: ”Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Festivals

Naast het bestieren van de winkel, verkocht Saskia haar koopwaar destijds ook op festivals en braderieën. ”Dat was leuk en het liep ook heel goed. Op een gegeven moment deed ik alle festivals samen met mijn man: Mysteryland, Dutch Valley, Dance Valley, zelfs Tomorrowland in België. Maar er ging ook heel veel werk in zitten. Inkopen doen op maandag, heel Nederland rondrijden langs leveranciers. Spullen in de winkel aanvullen, alles van prijzen voorzien. Op de vrijdag voor het festival mocht ik dan op een bepaald tijdslot het terrein op om alles klaar te zetten. Zondag moest alles weer ingepakt en opgehaald worden. Soms was ik om 03.00 ’s nachts nog aan het appen met collega-ondernemers, over hoe we de administratie deden of wat leuk was voor in de winkel.”

Stoppen met de winkel

Op een dag zat Saskia op de fiets en realiseerde ze zich: ik moet stoppen met de winkel. Dat deed ze. Maar ze zat niet lang stil. Het winkelgedeelte heeft ze naar een online webshop verplaatst. Tevens is Saskia tegenwoordig druk met het zetten van henna tattoos en stond ze voor de coronacrisis regelmatig op vintagemarkten. Ze was ook betrokken bij de 2nd Hand & Vintagemarkt in het voormalige V&D-pand.

”Ik ben echt een doener”

Het creatieve, dat heeft ze van haar oma. ”Ik heb al vroeg leren breien, haken, borduren. Wat mijn ogen zien, kan ik maken. Ik ben echt een doener. Ik zei altijd tegen mijn stagiaires: verpruts je iets; dan verpruts je iets en ga je er nog eens goed naar kijken. Ik denk in oplossingen en zet altijd mijn schouder eronder.”

130 mondkapjes in 3 weken

Stilzitten kan ze al helemaal niet in deze coronatijd. Saskia: ”Ik heb mijn slaapkamer gerestyled, de tuin is kant en klaar. Ik wilde weer iets gaan doen voor mezelf en kwam op het idee om mondkapjes te maken. In drie weken tijd heb ik 130 stuks gemaakt. Ik heb een bericht op Facebook gezet en er kwamen meteen bestellingen. Het personeel van hotel/restaurant Wolf Hotel Kitchen & Bar wilde bijvoorbeeld mondkapjes, met het eigen logo erop. Daar heb ik een bestelling voor gemaakt. Ik zit nu regelmatig tot 03.00 uur ’s nachts mondkapjes te maken.”

Mondkapje kopen?

Alkmaarders die ook een mondkapje met zo’n vrolijk printje van Saskia willen hebben, kunnen via Facebook contact met haar opnemen. De kapjes kosten  €7,50 per stuk. “Ik maak ze met een neusbrug erin, zodat brildragers niet meteen last hebben van het euvel dat de bril meteen beslaat. En ik maak er een bandje aan dat achter het hoofd vast gaat. Als mensen bijvoorbeeld liever een lintje hebben dat ze zelf vast kunnen knopen, dan kan ik dat ook aanpassen. En ik doe er altijd een briefje bij met wasinstructies. Even twintig minuten in gekookt water leggen en daarna buiten drogen is voldoende.”

Meer lezen:

Indebuurt

Bertje Doperwtje: ‘Het zijn uiterst bijzondere tijden’

Het is een vertrouwd beeld in Alkmaar: muzikant Bertje Doperwtje die liedjes schreeuwt (zoals hij he...

Alkmaars model Debbie (25) zette de Moeder Aan Moeder-markt op

De Alkmaarse Debbie Dhillon (25) zag al heel wat van de wereld maar is inmiddels weer terug in de st...
Indebuurt

Alkmaarse Britt (20) in de FHM 500: ‘Maar met een leuke kop is nog niet alles gezegd’

De 20-jarige Britt Wolthuis uit Alkmaar is genomineerd voor de FHM 500, een lijst met de vijfhonderd...

adv.